Over Kathleen

“Keramiek is mijn grote passie.
Porselein mijn dada.
Creatie mijn drive.
Schoonheid mijn bezieling.”

– Kathleen Bessemans

Kathleen Bessemans

Van cultuur naar keramiek

Jarenlang had ik een boeiende job. Ik werkte in de privésector en voor de lokale overheid, als salesverantwoordelijke voor het domein Bokrijk en als hoofd van de cultuurdienst van de stad Hasselt. In 2012 besloot ik om mijn professionele pad verder te zetten als keramiste en designer met het label Catti Ceramics. Natuurlijk was ik daarbij niet over één nacht ijs gegaan. Op dat moment had ik al meerdere opleidingen achter de rug en jaren ervaring in een waaier aan keramische technieken: van gieten over draaien tot en met handopbouw.

Keramiek is een wondere wereld die veel te groot is om ooit helemaal te doorgronden. Elke dag blijf ik verder op ontdekking gaan. Ik denk graag out-of-the-box en ben steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo heb ik de brug geslagen naar het maken van juwelen en lichtobjecten. Ik kies ook bewust voor samenwerking met andere designers én voor projecten op maat. Geen enkele klantvraag is te complex. Het leveren van een uitzonderlijke kwaliteit vind ik daarbij vanzelfsprekend. Dankzij die instelling is mijn merk sterk gegroeid en mocht ik in 2020 het Handmade in Belgium-label ontvangen.

Met veel plezier deel ik mijn passie met anderen. Daarom is een deel van mijn atelier ingericht als keramiekshop, met serviezen, juwelen, beelden en kleurstalen en maak ik ook graag anderen warm voor dit ambacht. Om die reden heb ik een tweede atelier ingericht voor wekelijkse lessen en workshops. Het is een warme en inspirerende plaats waar je als cursist alle tijd en ruimte krijgt om samen met anderen te leren en te experimenteren.

Glazuren van porseleinen tasjes

Glazuren van porseleinen tasjes

Handwerk, opbouw van keramisch ‘beest’

Handwerk, opbouw van keramisch ‘beest’

Streven naar schoonheid

Hoe veelzijdig mijn werk ook is, alle stuks zijn het resultaat van een zoektocht naar schoonheid. En die leidt keer op keer tot nieuwe ontwerpen en projecten: interieurobjecten, juwelen, serviesgoed, … Soms uitgesproken, zelfs frivool, dan weer tijdloos en minimalistisch. Maar altijd uniek.

Inspiratie voor mijn creaties? Die vind ik vooral in de natuur: de kleuren, vormen, structuren en authenticiteit zijn er zó puur … Net als het porselein, waar ik het liefst mee werk, een materiaal dat tegelijkertijd delicaat én sterk is. Frozen fragility, noem ik het ook wel. Elk object uit porselein is vrouwelijk, zacht en weelderig, maar tegelijkertijd ook hard en onverwoestbaar. En ongenadig. Want porselein laat zich niet gemakkelijk naar de hand zetten en vraagt veel ervaring van de keramist. Ik gebruik dit materiaal vooral wanneer ik een mooie balans zoek tussen koele strakheid enerzijds en organische speelsheid anderzijds.

Wil je kennismaken met mijn werk? Neem dan alvast een kijkje op Catti’s creaties. Of breng eens een bezoek aan mijn atelier. Je bent van harte welkom.